Основното при вземането на решението дали да се продължи строежа на АЕЦ "Белене" е дали проектът ще е печеливш.

Това обясни енергийният министър Трайчо Трайков, цитиран от БНР. Той посочи, че все още има много неясноти по отношение на рисковете и крайната цена на атомната централа.

Окончателното решение дали ще се строи АЕЦ "Белене" ще бъде взето през септември, каза още Трайков.

"Ние не сме се отказали, защото искаме да направим възможно най-доброто от това, което вече се е платило, от усилията, които са направени.
Казвайки това, трябва да се знае, че когато започне един проект и когато се похарчат едни пари, вече тежи едно голямо гюле над главата на този, който взима решение дали да се спре, или да се продължи", обясни Трайков.

"Но винаги има възможност похарчените вече пари, които биха отишли напразно, ако се откажем, да бледнеят в сравнение с тези, които са похарчени напразно, ако се продължи и проектът се окаже неефективен", смята енергийният министър.

"Това само по себе си не е причина проектът да се продължи, това е един от аргументите при взимането на решение, но по-важно е в крайна сметка проектът да бъде печеливш", коментира Трайчо Трайков.

Този проект може да бъде печеливш, въпросът е, че има още много неизяснени теми по отношение на разпределението на рисковете и в крайна сметка на действителната цена, посочи Трайков.

Ако българското правителство иска да се убеди още веднъж в целесъобразността на договорите по проекти като АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", руските компании ще му представят допълнителни аргументи, но няма да се откажат да се борят за тях.

Това заяви от своя страна депутатът от руската Дума и съпредседател на Българско-руския обществен комитет Валерий Драганов.

Според Драганов въпросът за възможностите за промени на параметрите по АЕЦ "Белене" трябва да се решат от бизнеса, а не от политиците. 

Валерий Драганов обяви, че очаква такъв българско-руски диалог, който да не разрушава постигнатото от предишното правителство, а да коригира нещата. Очакванията му са и за подновяване на дневния ред.