ГЕРБ-СДС внесе проект на решение мандатът за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел да бъде обявен за приключил неуспешно


Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Едва когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Това коментираха за БНР от прессекретариата на държавния глава Румен Радев след като Мария Габриел подаде заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер.


Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група - тази на коалицията ПП-ДБ. Очаква се изявление от страна на коалицията, но все още не е ясно кога.


Междувременно ГЕРБ-СДС внесе проект на решение мандатът за съставяне на правителство с техния кандидат за премиер да бъде обявен за приключил неуспешно, показа справка на БТА на интернет страницата на парламента. Вносител на проекта на решение е заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. 


В него се посочва: Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 и чл. 99, ал. 4 от Конституцията на Република България и като констатира, че със заявление N2 49-403-01-3 от 25 март 2024 г. Мария Габриел - предложена да бъде избрана за министър-председател на Република България с Указ N2 74 от 19 март 2024 г. на президента на републиката, е оттеглила заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство и че няма да участва в процедурата по избора и да предлага структура и състав на Министерския съвет, реши мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно.