"Черен" Топ 100 на най-опасните уеб места през отиващото си лято публикува наскоро Symantec.

Някои от най-опасните сайтове съдържат до 50 хиляди заплахи за потребителите, твърди докладът на компанията за сигурност.

Рейтингът Dirtiest Web Sites е съставен на основата на информация, получена от системата Norton Safe Web. Тя анализира милиони уеб страници, като прилага различни механизми за откриване на заплахи.

В допълнение, Symantec събира данни и от обществото Norton Community Watch, което наброява над 20 милиона членове.

Почти половината от сайтовете в Dirtiest Web Sites предлагат "съдържание за възрастни".

Останалите уеб ресурси в черния списък са посветени на теми като юридически услуги, фигурно пързаляне, битова електроника и др.

Най-разпространената заплаха в сайтовете от рейтинга на Symantec са вирусите. След тях се нареждат рисковете за сигурността и уязвимостите в уеб браузъра.

Дори обикновено посещение на опасен сайт, без даунлоуд или кликане на хипервръзки, може да доведе до заразяване на компютъра с вирус или до изтичане на конфиденциална информация, предупреждава докладът.

Средният брой на заплахите в сайтовете от списъка Dirtiest Web Sites е 18 хиляди, сочат данните на Norton Safe Web. Най-опасните уеб ресурси обаче могат да съдържат до 50 хиляди заплахи.

Три четвърти от черния Топ 100 разпространяват зловредни програми в продължение на повече от шест месеца. 40 от сайтовете крият в себе си по над 20 хиляди кибер опасности.