Кенгуруто може да е една от националните емблеми на Австралия, но проучване потвърди това, което австралийците от дълго време подозираха - че те са най-смъртоносната опасност сред животните за шофиращите по пътищата на страната, предаде АФП.

Кенгурата и техните по-дребни родственици са известни с навика си да изскачат на пътя, поставяйки в опасност не само своя живот, но и живота на пътуващите. Университетско проучване за предизвиканите от животни катастрофи в Нов Южен Уелс, показва, че кенгурата са виновни за 60% от смъртните случаи при подобни инциденти. Те са причина и за 40% от инцидентите, при които има пострадали, отбелязва БГНЕС.

Ръководителят на изследването Даниел Рамп съобщи, че кенгурата представляват по-голяма заплаха от кучетата или конете и са най-често удряният обект, принуждаващ колите да се забиват в дърво или ограда. В десетте години от 1996 г. са регистрирани 13 човешки жертви в близо 2100 катастрофи с кенгура, а на всеки три дни един човек е лекуван от наранявания, получени при подобна катастрофа, допълни Рамп.

Повечето инциденти ставали по здрач или на зазоряване, когато кенгурата търсят храна и са много по-чести в по-студените месеци или през уикендите, допълни той. Рамп обаче предупреди, че за много от катастрофите липсват данни и действителните цифри вероятно са много по-високи.