Един изпит да обедини външното оценяване по български език и литература на завършващите седми клас и изпита по БЕЛ за прием в профилираните и професионалните училища и паралелки.

Втори изпит ще обедини външното оценяване по математика и съответно изпита по математика за прием след 7 клас.

Това предложи министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество в средното образование, съобщи пресцентърът на МОНМ.

Според предложените промени в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за приемане на ученици в държавни и в общински училища през учебната 2009/2010 г., учениците, завършващи седми клас, ще се явят по всеки от предметите - БЕЛ и математика, на изпит с два модула.

Първият ще съдържа въпроси и задачи от теста за външно оценяване, който ще положат всички, завършващи седми клас.

Вторият модул ще съдържа допълнителни въпроси и задачи, които може да решават учениците, желаещи да участват в държавния план-прием след 7-ми клас.

Представителите на синдикатите подкрепихапредложените от министър Фандъкова промени.

Участие в Отрасловия съвет взеха представители на Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа", Независимия учителски синдикат към КНСБ, Съюза на работодателите в системата на народната просвета, Сдружението на директорите в средното образование, Българската асоциация на частните училища.