AMD (Нюйоркска стокова борса /NYSE/: AMD) представи днес ATI Radeon HD серия 3800 от графични процесори (GPU), които потребителите могат вече да намерят на пазара.

ATI Radeon HD 3800 е първата серия графични процесори, които осигуриха поддръжка за DirectX 10.1 на Microsoft, използват 55nm производствен процес и чрез ATI CrossFireX поддържат tri и quad мулти-GPU системи.

ATI Radeon HD серия 3800 ни въвежда в нова ера на гейминг представяне за ентусиасти на достъпни цени. Серията графични процесори ще бъде представена в две версии, на препоръчана от производителя цена (MSRP) от $179 щатски долара, ATI Radeon HD 3850 с 256MB GDDR3 памет и на цена от $219 щ.д. (MSRP), ATI Radeon HD 3870 с 512МВ GDDR4 памет.

Пускането на пазара на ATI Radeon HD серия 3800 дава ново значение на сегмента ентусиасти и прави гейминга с високо ниво на представяне достъпен за все повече потребители.

Тази иновативна нова серия графични продукти също представлява и първата стъпка от стартирането на предстоящата платформа за ентусиасти на AMD с кодово име "Spider".

"С представянето на ATI Radeon HD серия 3800, ние даваме ново значение на пазара за графични продукти за ентусиасти посредством нови ценови клас, представяне и функции, невиждани досега в отрасъла," каза Рик Бергман, старши вицепрезидент и главен управител на Graphics Product Group, AMD.

"Благодарение на безупречния преход към 55nm производствен процес и Microsoft DirectX 10.1, ние можем да осигурим несравнимо ниво на мащабируемо представяне, подобрено качество на изображението и енергийна ефективност за $200-доларовия сегмент, който съперничи и на най-скъпите графични процесори и прави гейминга за ентусиасти все по-достъпен за крайния потребител".