AMD представи серията ATI Mobility Radeon HD 3000 - нова фамилия от отделни графични процесори за преносими компютри, които дават възможност за гейминг и видео с висока резолюция. Първоначално на пазара ще се предлагат сериите

ATI Mobility Radeon HD 3400 и ATI Mobility Radeon HD 3600.
Серията ATI Mobility Radeon HD 3000 позволява на потребителите да се възползват от цялата мощ на високата резолюция посредством графично обработване, проектирано да задоволи и най-взискателните потребители на мобилни PC решения за работа и забавление.

Като включва последните за индустрията стандарти по отношение на технологиите, серията ATI Mobility Radeon HD 3000 е оптимизирана за идващата лаптоп платформа на AMD, която носи кодовото име "Puma", и ще предостави максималното визуално преживяване - The Ultimate Visual Experience.

"Серията ATI Mobility Radeon HD 3000 на AMD показва в най-добрата светлина нашето технологично лидерство, като предлага на потребителите най-богата на възможности фамилия мобилни графични решения, произведена от нас до момента", каза Мат Скайнер, вицепрезидент по маркетинга в AMD Graphics Products Group.

"Серията ATI Mobility Radeon HD 3000 предоставя последните стандарти и постижения на индустрията за преносими компютри - Microsoft DirectX 10.1 и поддръжка на PCI Express 2.0. AMD е и първата компания, която предлага интегрирана DisplayPort свързаност.

Тези нови мобилни графични продукти дават на водещите производители на лаптопи като Asus възможността да създават решения с изключителни нови характеристики, включващи визуално преживяване с качество от следващо поколение при ефективно ползване на ресурсите на батерията."


Серията ATI Mobility Radeon HD 3000 постига гейминг с висока резолюция от следващо поколение и реалистично изображение като "на живо" благодарение на ненадминатите възможности на Microsoft DirectX 10.1.

Серията ATI Mobility Radeon HD 3000 поддържа DirectX 10.1, като позволява по-високо ниво на визуално качество чрез нови техники за осветяване и рендъринг, имащи за цел да засилят реализма и качеството на 3D игрите.

Поддръжката на новия интерфейс PCI Express 2.0 дава възможност за по-бърза пропускателна способност и по-голяма цялостна производителност на системата в сравнение с PCI Express 1.1 - идеално решение за геймърите, търсещи висока детайлност.

Потребителите на преносими компютри могат да пускат най-новите Blu-ray и HD-DVD филми с HD 1080p резолюция (необходим им е HD екран) като ползват технологията ATI Avivo HD, която освобождава капацитета на процесора за други задачи.

Благодарение на избора от дигитални портове, потребителите на преносими компютри могат да се свързват с различни екрани с възможности за DVI, HDMI и поддържания за пръв път при платформи за преносими компютри DisplayPort от следващо поколение.

Тези нови графични чипове за лаптопи достигат по-високи нива на ефективност на батерията и изключителна производителност за ват, предоставяйки необикновено дълъг живот на батерията.

"ATI Mobility Radeon HD 3600 повишава с една степен графичната мощ на ASUS M50 и серията преносими компютри F8", каза Алвин Чо, старши мениджър "Мобилни компютри и продукти" в ASUS.

"С иновативните графични решения на AMD, ASUS може да предостави на пазара преносими компютри, които предлагат визуална производителност за HD плейбек на филми плюс гейминг с висока резолюция, както и невероятно оползотворяване на батерията."

По време на тазгодишното Техническо изложение за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, AMD показа мобилната платформа с кодово име "Puma", която предстои да бъде пусната официално на пазара.

В "Puma", серията графични продукти ATI Mobility Radeon HD 3000 ще бъде съчетана с процесорите за лаптопи AMD Turion Ultra и все още неизлезлите чипсети AMD RS780, за да предостави енергоефективна мобилност с мощни възможности за развлечение.

AMD планира да представи официално "Puma" на пазара през втората половина на 2008.