Иван Искров бе избран за управител на Българската народна банка (БНБ).

Предложението за кандидатурата му дойде от Парламентарната група на ГЕРБ. Мандатът му ще бъде шест години и започва да тече от 10 октомври 2009 година. Основният мотив на вносителите за предлагането на тази кандидатура е търсенето на приемственост в работата на БНБ, което ще гарантира нормалното функциониране и стабилност на банковата система в страната, предаде агенция Фокус.

Според Асен Агов предложената кандидатура от Синята коалиция е акт, който в дългосрочен план ще дестабилизира работата на БНБ. Според Агов, Искров в предишния си мандат като управител на БНБ е бил политически назначен, като според депутата това е първото изобщо политическо назначение в България.

Асен Агов каза, че подаването на оставка от страна на Искров от предишния му мандат, не е морален акт. Със 600 млн. евро по-бедни са станали данъкоплатците след извършването на сделка, при която е извършено обръщането на външния ни дълг от долари в евро. Асен Агов призова Иван Искров да каже как е била извършена тази сделка и кой стои зад нея.

Яне Янев от РЗС каза, че предложеното решение за избор на Искров за управител на БНБ е нетрадиционно и то е извън парламентарната практика в последните 20 години. Според Янев вероятно това решение е добре обмислено. Той допълни, че след като избирателите са посочили ГЕРБ за управляваща партия, това означава, че и парламентът трябва да направи това. Янев каза, че Иван Искров е бил политически лансиран именно от ДСБ.

Искров бе избран със 195 гласа "за", един глас "против" и 14 "въздържали се".

Българската народна банка е най-независимата институция, по-независима и от съдебната власт, заяви Искров след преизбирането му. По думите на Искров цялото ръководство на банката черпи независимостта от Народното събрание. "Винаги съм казвал, че най-важният актив на БНБ е нейната репутация – на управителя и всеки неин служител", каза той. Искров допълни, че още при първия му мандат като управител на БНБ е обещал, че няма да влиза в безплодни спорове с политически лидери.

Най-важното според Искров е да се запази стабилността на банковата система и да има предсказуемост. През последните години е имало катастрофални последици при лошата регулация и надзора над банковите институции в световен мащаб. Ролята на Централната банка е да регулира този процес, каза Искров.

Ще работи по макроикономическата стабилност на страната чрез доверие във фиксирания валутен курс, което означава, че Валутният борд няма алтернатива. Друг приоритет в работата на банката през следващия мандат ще бъде въвеждането на еврото като национална валута. Решението за въвеждането на валутата обаче не може да бъде едностранно решение.

Утре Искров ще направи предложение за избор на подуправител на БНБ.

Припомняме, че на 26 май 2009 г. представители на трите управляващи партии - БСП, ДПС и НДСВ - внасят в деловодството на парламента проекторешение Искров да бъде преизбран за гуверньор на БНБ.

На 28 май 2009 г. Иван Искров е преизбран за управител на БНБ със 165 гласа "за", 6 гласа "против" и 0 "въздържали се". Вторият мандат трябваше да започне на 10 октомври 2009г. за срок от 6 години.

На 07 юли 2009 г. в интервю за БНТ бъдещия финансов министър Симеон Дянков заявява, че Иван Искров е избран незаконно и ще трябва да бъде сменен.