Нинова ядосана, че дружеството е на загуба, а предишното ръководство отказало да плати дивидент


Доскорошният управител на София област Иван Иванов, който бе сменен само преди два дни, поема ръководството на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот, тъй като министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е недоволна от влошеното финансово състояние на оръжейното дружество, чиито бивши шефове отказвали да платят дивидент на държавата и разпродавали имущество зад гърба на държавата.


Промените обяви Нинова пред журналисти в петък.


Иван Иванов бе областен управител на София област от квотата на БСП в управлението, чийто представител е и Нинова като лидер на социалистите. Той е завършил Военната академия "Г. С. Раковски". Другите нови членове на борда на ВМЗ Сопот са Мариан Йовчев, който е многогодишен служител и директор в миналото на друг военен завод – "Терем", както и Камен


Шаралиев, който в момента работи във военния завод като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.


Това е втората смяна на шефа на ВМЗ Сопот за последните пет месеца. В края на фувруари 2022 г. начело на завода бе върнат бившият му шеф Иван Стоенчев, който бе на директорския пост от 2009 до 2015 г., а сега отново е махнат. Стоенчев смени Иван Гецов, който бе отстранен съгласно клауза в договора му за предсрочно прекратяване на договора за управление при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Така и не стана ясно какви са нарушенията на Гецов.


Сега Нинова обясни защо "Държавна консолидационна компания" (ДКК), в чиито активи е ВМЗ Сопот, е взела решение за смяната на борда на директорите.


По думите ѝ военното предприятие, което завърши 2021 г. с печалба от 3.107 млн. лв., през първото тримесечие отново се е върнало в зоната на загубите, отчитайки такава за 1.640 млн. лв.


"За 2021 г на всеки 100 лв. разходи са реализирани 107 приходи. А за първото тримесечие на 2022 на всеки 100 лв. разходи са реализирани 96 лв. приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021., само за 3 месеца се увеличават задълженията на дружеството с 21 млн. лв.", заяви Нинова.


Тя не направи анализ на какво се дължат загубите при положение, че поръчките във военната индустрия растат и друго оръжейно предприятие – "Арсенал" в Казанлък, преди месец обяви, четърси нови работници.


Като друга причина за смяната на ръководството Нинова отбеляза отказа му да плати държавния дивидент към този момент, въпреки многото писма, изпратени от ДКК по този повод. Нинова припомни, че Министерски съвет е взел решение държавните дружества да преведат дивидента си за 2021 г. на 100% в бюджета до 30 април 2022 г.


Освен това " ръководството на ВМЗ Сопот зад гърба на принципала ДКК и моя като министър обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ", заяви Нинова.


"Научаваме случайно за тази продажба, разбира се, взехме мерки и я спряхме веднага, но ръководството започва да разпродава обособени части, като Почивна база "Чевира" в Старосел, хотел в гр. Сопот, сгради, намиращи се в Индустриална зона - гара Калояново и др.", заяви вицепремиерът.


"Обещахме, че ще полагаме усилия държавните предприятия да се управляват прозрачно, професионално, да не се източват, да се грижат за работниците си и че могат в тази конкурента среда достойно да се състезават и с частните предприятия. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тази цел и се разделяме с тези, които не издържат на целта и на тези изисквания", коментира още тя.


По думите ѝ министерството ще докаже, че "държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно, печелившо и с грижа за работниците".