Сред потърпевшите от решението на строителния министър Росен Плевнелиев е и поръчката за изграждането на външен довеждащ колектор до голф клуб "Правец". Комплексът е собственост на Васил Златев, баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Договорът е сключен през декември 2008 г. с "Елде 2000". Стойността му е 287 502 лв. без ДДС. Колекторът вече е изграден, каза и.д. кметът на Правец Николай Нитов. Той обясни, че съоръжението не обслужва само голф игрището, а и квартал, в който живеят около 300 души. Колекторът е до голфа, като към него ще бъдат включени и къщичките, които предстои да бъдат изградени, обясни Нитов. Те са част от вилното селище на инвеститора "Тера тур сервиз", което се управлява от Васил Златев. От фирмата изпълнител заявиха, че са получили само авансово плащане, а за останалите пари от предишното ръководство на МРРБ им отговорили, че нямат.

Другата спряна поръчка е за изграждането на битовата и дъждовна канализация по улици в "квартала на голф игрището", по думите на Нитов. Договорът също е сключен от бившия министър Асен Гагаузов на 28 януари и е на стойност 2.272 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е обединението "Билдинг солюшънс". Работата по канализацията започна, улиците вече са разкопани, каза и.д. кметът. "Ако го замразят, няма да е приятно за никого. Ще водим разговори с министерството да преразгледат решението си", допълни Нитов.

Последната ВиК поръчка, свързана с голф игрището в Правец и сключена от Гагаузов, е от 6 април. Тя е за изграждането на канализационен колектор успоредно на река Калница за близо 2 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е обединение "Строител 2009". Според обявените документи новият колектор е непосредствено след язовир "Правец", около който се изгражда голф комплексът. На 17 юни кабинетът "Станишев" взе решение да прехвърли безвъзмездно от държавната компания "Напоителни системи" на община Правец имоти и съоръжения около язовира. През юни по изграждането на този колектор се работеше, видя екип на "Дневник". Тази поръчка не е включена в списъка на спрените от строителното министерство.

Изграждането на канализацията на вилното селище е включено и в проекта за разширяване на канализационната мрежа на Правец, с който общината кандидатства за еврофинансиране по оперативна програма "Околна среда" през 2008 г. Ековедомството при министър Джевдет Чакъров не е дало отговор.

Освен за ВиК инфраструктурата на голф игрището кабинетът "Станишев" отпуска пари и за строителство на пътища в него, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Такъв е договорът за трасировката на път в местността Скърнава (където се намира голф игрището) за 239 215 лв. без ДДС. За изпълнител е избрана "Обществено строителство - Агробилд" с управител Васил Златев според ДАКСИ. Договорът е сключен на 14 април 2008 г., като средствата са отпуснати целево от финансовото министерство и поръчката вече е изпълнена. Пътят разделя изграденото голф игрище от къщичките от едната страна на язовира, които все още не са построени.

От "Тера тур сервиз" не пожелаха да отговорят на въпросите на "Дневник", свързани с поръчките и зададени преди три месеца.

В началото на годината Асен Гагаузов обясни, че само това голф игрище е получило средства от държавата, защото кметовете на останалите общини не са искали финансиране. Това не е вярно, заявиха тогава кметовете на Каварна Цонко Цонев и на Разлог Любен Татарски, сега вече депутат от ГЕРБ. В двете общини също се строят голф игрища. Подали сме искания за 7 обекта до министерствата на регионалното развитие и на околната среда, каза Татарски. Кандидатствахме пред Гагузов за канализацията на Каварна, но не ни одобриха, каза Цонко Цонев.