Руско-турската Освободителна война от 1877 - 1878 г. се явява естествено продължение и завършек на вековните борби и въжделения на българския народ за национално освобождение и създава условия за политическо, социално, стопанско и културно развитие. Блестящата десантна операция на руските войски при Зимница - Свищов, стремителното настъпление на ген. Гурко, сраженията при Стара Загора, отбраната на Шипченския проход, петмесечната обсада на Плевен, сраженията при Гривица, успешното настъпление в Североизточна България, зимното преминаване на Арабаконашкия и Етрополския проходи и превземането на София, сраженията при Шипка и Шейново и в долините на Тунджа и Марица са местата, където руси, българи, румънци и финландци извоюват победния край на войната. На тези места, където са дадени много жертви и са свидетели на героизъм и себеотрицание, се издигат паметници, които пренасят преклонението към подвига и саможертвата до следващите поколения.
Тъй като Етрополе е една от полосите по-които се развиват бойните действия, пътят на освободителите и при нас е маркиран с не малко паметници и паметни знаци:
- Руският паметник в м. Прогон източно от Етрополе
- В двора на църквата „Св.георги” в Етрополе
- В двора на църквата „Св.Архангел Михаил” в Етрополе
- В м. Шиндарника над с.Бойковец
- В м. Ильов камък
- В м. Хаджиица
- Паметна плоча на загиналите руски войни в м. „Въртешката”
- Паметниците в центъра на загиналите във войните от с.Бойковец и този, който увековечава паметта на загиналите във войните етрополци, който се издига в центъра на Етрополе
Всяка година на 24 ноември признателното население от Етрополе и общината си спомня с благодарност ипризнателност за онези загинали войни-наши и чужди за Освобождението ни от турско иго.
Тази година ще честваме по подобаващ се начин 130-та годишнина от Руско-турската освободителна война.
Програмата на честванията представяме отделно.