Дванадесетокласничките Радостина Джамбова и Елица Якимова са сред шестнадесетте финалисти в конкурс за есе върху първия учебник по гражданско учение, обявен от организацията C4BG /Граждани за България/. Темата, по която писаха участниците, е „Актуален ли е днес първият учебник по Гражданско учение на Никола Станев и защо?“


Разработките на Радостина и Елица по избран цитат от учебника бяха определени от организаторите като отлични сред над 100 есета на ученици от цялата страна. Те ще получат почетна грамота и луксозно издание на учебника на Никола Станев.


През далечната 1894 година големият български историк и родолюбец Никола Станев издава първия учебник по гражданско учение в България. Забележително е, че този учебник излиза двадесет години преди публикацията на Георг Кершерщайнер „Схващане за Гражданското образование“, с която се полага началото на научната дисциплина гражданско образование. 


От C4BG припомнят думите на Никола Станев, че “нито равенството, нито гражданската или личната свобода ще струват нещо, ако ние сме нетърпеливи, нетолерантни един към друг.”


Отличените есета може да прочетет тук