Новият осемядрения процесор Power 7 ще работи на честота не по-висока от 4,7 GHz, разкриха от IBM по време на конференцията Hot Chips, за която съобщава theregister.com. На същата честота работи и предходният модел Power 6.

От 90-те години на миналия век производителите постоянно увеличават честотата на процесорите, но напоследък ситуацията започва да се променя. Високата честота води до голяма консумация на енергия и нагряване. Сега е актуално да се увеличава броят на ядрата и IBM се присъединява към тази тенденция, коментира Рон Кала, главен инженер на Power 7.

Всяко от осемте ядра на Power 7 може да изпълнява четири потока едновременно. Новият чип консумира енергия колкото своя предшественик, но е 2-3 пъти по-производителен.

Друга ключова особеност на Power 7 е поместването на 32 MB кеш памет от трето ниво (L3) директно на силициевия кристал. За първи път IBM използва в свой процесор памет от типа eDRAM (emdedded DRAM). Досега компанията разчиташе на SRAM (static RAM), монтирана на отделна разширителна платка.

Power 7 ще намери приложение в линията бизнес сървъри на IBM с операционни системи Linux и AIX. В момента IBM има 37% дял от пазара на сървъри, припомня СNET News. В машините IBM Power Systems ще могат да се монтират до 32 процесора.