Китай напредва с разработката на собствен 8-ядрен процесор за персонални компютри и сървъри. Местната компания Loongson Technology, финансирана частично от Китайската академия на науките, е създала процесор Godson-3B1500 с тактова честота 1,35 GHz, производителност172,8 гигафлопа и енергийна консумация 40 вата.
                      
Осемядреният процесор Godson стъпва на MIPS архитектура и е съвместим с Linux системи                        
Очаква се чипът да бъде представен през февруари 2013 г. на конференцията ISSC в Сан Франциско, съобщи CPU-World.com.
Godson е резултат от решение на Китай отпреди 10 години за разработка на собствен процесор за РС, сървъри и суперкомпютри. Първият чип, създаден по тази програма, беше 32-битовият Godson-1. По-късно се появи 64-битов Godson, който намери приложени в енергийноефективните лаптопи Lemote и суперкомпютъра ShenWei.
Новият Godson-3B1500 е логично развитие на осемядрения Godson-3B. Процесорът е изпълнен по 32-нанометров процес и съдържа 1,14 млрд. транзистора. Макар и да използва двойно повече транзистори от своя предшественик, чипът има по-добра енергийна ефективност. Твърди се, че Godson-3B1500 ускорява с 35% изчисленията с плаваща запетая, запазвайки нивото на консумация на енергия.
Процесорът има и по-малка площ - 182,5 кв.мм спрямо 299,8 кв.мм при модела 3B. Обемът на кеш паметта от второ ниво (L2) остава същият – 2MB, но чипът получава 8 MB кеш от трето ниво (L3).
Godson стъпва на архитектура MIPS64. Работи с различни варианти на Linux и не е съвместим с Windows. Операционната система Android 4.1, която принципно работи с ARM процесори, вече е пренесена и за архитектура MIPS.
Целта на Китай е да създаде собствена ИТ инфраструктура, вкл. хардуер и софтуер, и да не зависи от външни технологии. В последните години страната започна да конкурира играчи като САЩ и Япония при суперкомпютрите. Така например, машината Sunway BlueLight MPP с процесори ShenWei SW1600 (базирани на Godson) зае 28-то място в ноемврийския рейтинт Top500 на най-бързите суперкомпютри.