Великобритания доминира на 35-тата церемония по връчването на Международните телевизионни награди "Еми", които се присъждат за продукции, произведени извън САЩ, предадоха световните информационни агенции.

Британски продукции бяха отличени в седем от деветте категории, като шест от наградите бяха присъдени на програми на Би Би Си. Седмата бе за филма "Смъртта на президента" на канал More4. Лентата - измислен разказ за убийството на Джордж Буш, бе отличена в категорията за най-добър телевизионен филм/мини сериал.

"Този филм не е насочен срещу президента Буш, а разказва за времето на страх, в което живеем", заяви Саймън Финч, продуцент и сценарист на лентата.

Останалите шест награди, спечелени от Великобритания, са за най-добър актьор /Джим Броудбент за ролята му в "Улицата", който си подели отличието с холандеца Пиер Бокма/; художествено програмиране /"Силата на изкуството: Бернини" на Саймън Шама/; най-добра комедийна поредица /"Малкият британец в чужбина"/; най-добра драматична поредица /"Улицата"/; документална продукция /"The Secret Life of the Manic Depressive" на Стивън Фрай/; най-добра продукция без сценарий (риалити) /"How Do You Solve A Problem Like Maria"/.

Единствените международни телевизионни награди "Еми", които не бяха спечелени от Великобритания, са за най-добра актриса /Мюриел Робин, Франция, за ролята й в "Мари Беснар отровителката"/ и най-добра програма за деца и младежи /"Вълшебното дърво", Полша/.

Бразилия бе със седем номинации, но не спечели нито една награда.

Наградата на Учредителите бе присъдена на нобеловия лауреат и носител на "Оскар" - бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор. Той бе почетен както за ролята си в създаването на интерактивната телевизия Current TV, така и за активната му дейност срещу "едно от най-големите предизвикателства на нашето време - глобалното затопляне".

Призът му бе връчен от Робърт де Ниро.

"Мисля, бъдещето на демокрацията в нашия свят в изненадващо голяма степен зависи от демократизирането на телевизията", заяви Ал Гор.

Специална награда за директорски пост бе връчена на Патрик льо Лей, бивш изпълнителен директор на френския канал TF1.

Международните телевизионни награди "Еми" се присъждат от Международната академия за телевизионно изкуство, създадена през 1969 г. В асоциацията със седалище в Ню Йорк членуват около 400 разпространители, продуценти и дистрибутори от 70 страни, припомня Франс прес.