Придошлата вода на река Каламица, приток на Марица, е заляла граничния пункт „Капитан Андреево". Нивото на водата е близо метър, преляла е през дигата.

Водата е достигнала на 150 метра от бариерата на граничния пункт. Движението и в двете посоки е преустановено.


Пътят Харманли - Любимец е затворен поради наводнения, обходният маршрут е по магистрала "Марица".

Обстановката в страната остава усложнена след, проливните валежи от последните два дни. Въведено е бедствено положение в отделни райони на Бургаска и Старозагорска област, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Над 30 населени места в страната са без ток. Усложнена е обстановката и в Смолянско.

Бедствено положение, обявено вчера в три общини в област Стара Загора - Гълъбово, Раднево и Опан, в софийските общини Костинброд и Петърч, както и в Симеоновград и Съединение, остава. Екипи на Гражданска защита работят навсякъде. Дъждът също е спрял да вали.

В тези общини има наводнени много къщи.
Има готовност за евакуация на населението, но все още не са предприети такива мерки.
От "Гражданска защита" съобщиха, че се наблюдава спад в нивото на реките в цялата страна.

Продължава работата по почистването на речните корита и отводняването на къщи, приземни етажи и дворове в общините Царево, област Бургас, Раднево, Гълъбово и Опан, Старозагорска област и в област Хасково - Свиленград и селата Калугерово и Троян, които все още са с обявено бедствено положение.

. Контролируемо се изпускат язовирите "Кричим", "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград".

Критично остава състоянието в село Голяма Раковица, община Ихтиман, която и днес е без вода. Поради високото ниво на река, минаваща през селото, няма възможност да се установят всички поражения по водопроводната мрежа.

Отнесени са големи участъци от речното корито и са нанесени щети на двата водопровода, осигуряващи вода за пострадалите села. Продължава работата на екипите на ВиК по отстраняване на авариите в останалите без вода села Тополово, Богдан и Каравелово, община Карлово.

Екипи от МДПБА, със специализирана техника, почистват паднала скална маса на пътя Смолян-Мадан. Опасност от падащи камъни и свличане на земна маса има по пътищата в цялата област.

Пристанище Варна е отворено само за натоварени кораби, съобщиха от Морския спасително-координационен център.

Седем кораба чакат на рейд. В момента вълнението на морето в залива е около три бала, вятърът е със скорост между 7 и 12 метра в секунда.
Във Варненска област няма сериозни проблеми след падналия вчера сняг.