България е първенец в ЕС по приети директиви. Техният брой е 1688 или 99,43% от всички директиви.

Това стана ясно по време на редовното заседание на Съвета по европейски въпроси, което се провежда в Министерски съвет.

Заседанието се председателства от заместник-министъра на външните работи Красимир Костов.

Най-малко евродирективи е усвоила южната ни съседка Гърция, която е член на ЕС от 1981 година.

Красимир костов
Веднага след нас се нареждат Латвия, Германия, Дания, Румъния и Словакия, а на последните места от 27-те са старите членки Португалия, Италия, Люксембург.

По време на срещата беше обсъдено и кризисното положениев сектор "млекопроизводство" и необходимите мерки за преодоляване на тази ситуация.

Всички държави-членки имат проблеми с намаляващите изкупни цени на суровото мляко през последната година и влошеното икономическо състояние на млекопроизводителите, посочи Костов.

По думите му България приема предприетите от ЕК мерки за стабилизиране на пазара на мляко чрез изкупуване и съхранение на сухо мляко.

Според нас постепенното увеличение на националните млечни квоти на държавите -членки също е положителна стъпка, категоричен бе зам.-външният министър.

Страната ни настоява за намиране на допълнителни стъпки за стабилизиране на сектора и за подкрепа на млекопроизводителите.

В тази посока България иска да се задълбочи държавната помощ.

По време на срещата стана още, че освен това искаме от ЕС и засилен мониторинг на цените на пазара, както и правилното етикетиране на продуктите, произведени от мляко и разграничението им от тези, които са от млечни заместители.

В сектора положението е много тежко и критично, коментира от своя страна заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

По думите му страната ни настоява пред ЕС за увеличаване на експортните субсидии.
Помощите de minimis би следвало от 7500 еврона стопанство да бъдат увеличени на 15 000 евро на стопанство, отбеляза Димитров.

В сектора са нужни повече държавни помощи като помощи за изкупуване на млечни квоти за краве мляко.

България държи изкупените квоти да се разпределят между тези стопани, които са изпълнили евроизискванията за хигиена на производството на краве мляко.

По веригата произовдител-преработвател-търговец трябва да има мониторинг.

Това ще бъде и едно от основните наслоявания на страната ни по време на срещата на Съвета на министрите по земеделие на ЕС на 7-ми септември в Брюксел.