Бившите военни министри от НДСВ Николай Свинаров и Веселин Близнаков, както и бившият областен управител на София Емил Иванов (ДПС) ще се сдобият с обвинения за престъпления по служба заради сделката за летището в Божурище,  твърди електронното издание Mediapool, позовайки се на  свои източници в градска прокуратура.
През миналата седмица от държавното обвинение са получили експертизата за сделката с италианската фирма "Индустриален парк София", която показва щета от 37 милиона лева за държавния бюджет.
Сделката с италианската фирма "Индустриален парк София" за замяната на летище ''Божурище“ с площ 1045 дка срещу 106 апартамента бе подписана от Веселин Близнаков и областния управител Емил Иванов през 2007 година. Оценката на летището от "независим оценител" бе за малко над 10 милиона лева.
Прокурорската експертиза обаче показва, че имотът струва около 47 милиона лева. Поради тази причина обвинение за длъжностно престъпление ще бъде повдигнато и срещу експерта, изготвил оценката.
Замяната бе започната още от предшественика на Близнаков Николай Свинаров и гласувана от кабинета на Симеон Сакскобургготски в края на мандата му. Последваха прокурорски проверки, които не установиха нарушения, и в края на 2006 г. сделката бе одобрена и от правителството на Сергей Станишев. В последствие делото бе подновено и досъдебното производство бе образувано през май месец тази година.