Днес състав на Районния съд в Ботевград присъди една година и четири месеца затвор за Емил Петров Иванов от Врачеш, който на 4 декември м.г.  нападна д-р Ирена Маринова и й причини лека телесна повреда.
25-годишният Емил Иванов се разплака в съда, каза, че съжалява и се извини на д-р Маринова.  Самата тя отказа да се конституира като частен обвинител и граждански ищец.
Нападателят не оспори фактите от обвинителния акт и се призна за виновен. Прокурорът  поиска средния размер на предвидената за това престъпление присъда – 2 години и шест месеца. Тъй като делото се води по съкратена процедура, присъдата се редуцира с една трета, т.е. – 1 година и осем месеца. Като утежняващи вината обстоятелства прокуратурата посочи, че Емил Иванов вечее осъждан, като последната му присъда е от 2010 година, има лоша характеристика и  висока степен на личностна опасност.
Защитата на обвиняемия поиска минималния  размер на наказанието – една година, която да се редуцира с една трета.

При последната си дума пред съда Емил Иванов поиска пробация или условно, но като разбра, че за това деяние това е невъзможно, поиска минималния размер.
При въпроса на съдията: „не са ли те възпитавали, че жена не се бие никога”, Емил Иванов се разплака.
По документи той има основно образование, но пред съда призна, че не може да чете. Емил Иванов е женен, има и две деца.
Съдът постанови да излежи присъдата си  при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.