Националният селекционер Станимир Стоилов се съгласи да даде специално интервю за Гонг, в което сподели своите виждания за състоянието на стадион „Васил Левски”, за своето бъдеще начело на „трикольорите” и защо са необходими повече усмивки. Стоилов ще изведе България срещу Черна гора в събота от 20.30 часа, но все още не е ясно в какъв вид ще бъде покритието на Националния стадион.

За изгорялата трева на „Васил Левски”: „За жалост, това е факт. Другото нещо, което е хубаво е, че от БФС правят неимоверни усилия, за да се изгради възможно най-бързо база за националния отбор. Благодарим и на ЦСКА, и на Левски за предоставените отлични възможности да работим. Такава е съдбата, след като „Васил Левски” беше буквално унищожен, да обикаляме София и да търсим къде да тренираме.”

„Не знам докога трябва да се случат хора, които дават различни обяснения, като този господин Димов. Той трябва да бъде съден за престъпления срещу стадиона и срещу футбола. Не може да унищожиш Националния стадион и да си измисляш хиляди оправдания, при наличието на световна квалификация. После само сме се оплаквали. Сега цяла България ще види в какво състояние е терена.”

„В събота може да спре да мирише, защото миришеше на умряло…на тревата, която е умряла. На човек в един момент му омръзва да мълчи. В тази държава е време да се вкара някакъв ред и хора, които нямат представа от стопанисване на терени и прочие, да спрат да взимат пари от държавата и да дават всевъзможни изказвания.”

Прекалено много ли се оплаква Стоилов? „Не се оплаквам, казвам истината. Като няма терен, трябва да се каже. Предполагате ли, че футболисти, които струват милиони, играят на перфектни стадиони, на тях им е приятно?! Аз съм отдушник на тези неща, на нещата, които те говорят. Оплаквал съм се винаги от лоши условия за игра, от лоши терени. Оттам-нататък, когато сме играли на европейски терени, не съм се оплаквал. Трябва да търпим, защото на някой му е кеф да взима по-голям наем. А пет дни преди световна квалификация стадионът е гробница.”

За състоянието на футболистите: „Мисля, че отборът е добре, всички футболисти работят добре, с изключение на дребни проблеми на Чавдар Янков, всички са здрави. Работят сериозно и се надявам да играем по същия начин.”

За трансферната сага около Мартин Петров: „Не може да се каже, че тонусът на Мартин Петров е спаднал, защото все пак е разбрал, че мениджърът му разчита на него, и държи той да остане в клуба, което също е положително. Би трябвало и това да го стимулира. Не е приятно да има трансферни саги преди квалификации, но трябваше да приключи всичко, за да може и той да се успокои.”

За шанса на националния тим: „Този отбор все още има своя шанс да се класира на Световно първенство, и аз съм длъжен да му дам този шанс. Надяваме се хората да подкрепят националния отбор на България, не само в този мач, изобщо. Трябва да ходим по стадионите и да си подкрепяме отборите. Имаме хубава есен на клубно ниво, с ЦСКА и Левски в групите на Лига Европа, надявам се и националният отбор да влезе в този контекст.”

Забрави ли Мъри Литекс? „Мисля, че националният отбор е най-високото ниво за България. Там човек трябва да загърби всички видове притеснения, интереси и стрес, и да се концентрира. Аз лично съм готов за мача на националния отбор.”

За бъдещето, своето и на националния отбор: „При негативни резултати започва постепенно да се подменя този национален отбор. Този отбор трябва да си получи шанса, а след това като се видят резултатите, вече да се избират най-добрите футболисти и да се започне подмяна. Няма вечни играчи и треньори. Ще се даде шанс на други играчи, това е нормален процес. Но аз смятам, че 70-80% от този отбор има още един цикъл в себе си.”

„Не съм много долюбван от определени среди и хора, но това не е много важно за мен. Факт е, че от шест месеца съм треньор на националния отбор, а това не се оценява както трябва. Всеки футболист трябва да получи шанса си. Не ме притеснява какво ще пишат или кажат, а това как ще играе България. Аз като треньор имам нужда да водя отбора от началото, да направя един самостоятелен цикъл, но тези решения ги взима изцяло ръководството на БФС.” „Нормално е да давам заявка да продължа работата си. Такава беше и уговорката. Ако това не стане, аз бях нает след началото на квалификациите, и такава беше уговорката – след като сега не се получи, да готвя европейския цикъл.”

„Приключих с клубните отбори, такава ми е уговорката с президента на Българския футболен съюз – да изкарам нещата с Литекс, докато приключат, и след това да работя само в националния отбор.”

За стила на Стоилов, и правилния футбол: „Отборите, които съм ръководил, са печелили и са губили. Нормално. Постигани са някакви успехи, не малки за България. В моята визитка, за четири-пет години, има над седем отличия. Разгадаем футбол? Знаем и Барселона, и Манчестър Юн, и Арсенал как играят, но не съм видял да ги побеждават. Въпросът е ние да сме достатъчно добри, за да не може другите да противодействат. „Правилен е този футбол, който гледаме по телевизията всяка седмица. Това е този футбол, който играят големите западни отбори.”

Защо в България не се играе правилен футбол? „Условията за игра при нас са недостатъчно качествени. При нас и мисленето, и манталитетът е изроден, и обръщаме внимание само на резултата. Не внимаваме за качество на игра, феърплей и т.н.”

За звездите, и кои всъщност са звезди? „Те добре разбират, че България очаква от тях много, очаква да играят по най-добрия начин, те да са водещите футболисти. Аз смятам, че всички, които са в националния отбор са звезди, така че се надявам всички да избутаме България до едно добро представяне и до победа.” За феновете: „На мача с Ейре имахме перфектна подкрепа, отборът даде всичко от себе си. Надявам се и срещу Черна гора да имаме подкрепа и отборът да се отблагодари с победа.”

Мечтите са безплатни… „Всичко зависи от победите, в крайна сметка стана така, че трябва да побеждаваме. Ако не победим, край, приключва всичко. Докато има надежда, трябва да се надяваме, мечтите са безплатни. Винаги силата ми е била, че вярвам в това, което правя, вярвам в начина на игра, който налагам, вярвам и в доброто във футбола.”

За повиканите от ЦСКА: „Има достатъчно футболисти тук от ЦСКА, и които са минали през ЦСКА. За мен като национален селекционер, няма значение от кой клуб са. Интересува ме само как пасват на националния отбор и на моята игрова схема.”

Колко е важна всъщност усмивката? „Прави се календар на отбора за новата година, след това тренировка. Би трябвало да има усмивки на него, защото без усмивка нищо не се получава. Даже на няма понякога резултати, усмивката винаги трябва да е на лицето на националния отбор, ако искаме той да се развива.”

Томислав Русев, gong.bg