До 12 септември в Интер експо център София се провежда изложбата „Защита и сигурност".

На нея са представени широка гама технически средства, сигналноохранителна техника, комуникационни системи, пожароизвестителна и пожарогасителна техника, оборудване за аварийно-спасителна дейност.

Експонатите са на фирми производители и вносители освен от България, също и от Франция, Италия, Китай, Канада, САЩ, Япония, Израел, Германия и др.

Също така на изложението са представени системи за пасивна пожарна защита, системи за автоматично гасене на малки обеми, системи за радиационна защита.

На изложбения щанд на жандармерията са представени новите гранатомети, белезници, бинокли за нощно виждане, пистолети „Макаров", рюгери и др. Впечатление прави снайпер 12,7 калибър, който може да уцели мишена на разстояние до 2 км.

Също така любопитните посетители могат да разгледат криминалистичната лаборатория и да се запознаят от близо с инструментите, с които криминалистите изземат доказателства от местопрестъплението.

Представен е металотърсач, интересен уред за определяне траекторията на изстрела, специални куфари за събиране на микроследи и следи от автомобилни произшествия, от автомобилни гуми и т.н.

На откритата площ са представени автомобилите на жандармерията и гражданска защита.

Най-новото попълнение в автопарка на жандармерията е ултрамощният МОЛ, който е дарение от белгийската жандармерия за българските им колеги. Той служи за разпръскване на масови безредици.

Силата на струята е до 35 метра като налягането се управлява от тактик. Общо 5 човека управляват автомобила като двама управляват оръдията.

Автомобилът е защитен срещу коктейли „Молотов", изключително високо проходим е, може да преминава и през огън.

Подаръкът от Белгия може да се използва и за гасене на пожари, тъй като вместимостта на водата е до 9 хил. литра.

а сравнение най-модерната ни пожарна кола побира до 8 хил. литра вода.

Специално за news.bg бе отворен и подвижният комуникационен център „Ивеко Дейли", който е оборудван с модерни станции за връзка с всички служби на МВР.