Кабинетът „Борисов" ще предприеме всички мерки взетите неправомерно гори от бившия премиер Симеон Сакскобургготски да бъдат върнати на държавата. Това увери министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Той отговори на питане на лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов за действията, които ще предприеме правителството за поправяне на щетите, нанесени от Сакскобургготски.

Мартин Димитров припомни, че заради грешка, допусната от Поземлената комисия в Самоков, са върнати неправомерно 4521 декара гори на царя.

Ще бъде сезиран Административният съд чрез гражданска жалба за обявяване на нищожно на решението на областната комисия, защото до настоящия момент това не е сторено, каза Борисов в пленарната зала. Ще се иска и обявяване за явна фактическа грешка при вземането на решението на поземлената комисия. Ще проверят и длъжностни лица, които не са си свършили работата по завеждането на гражданско дело срещу решението на поземлената комисия, която дублира неправомерно парцели по нотариални и крепостни актове, с което една и съща земя е върната два пъти.

"В случая е относима изрична норма от преходните и заключителни разпоредби на закона за собствеността, съгласно която давността за придобиване на държавни имоти спира да тече до 31 декември 2011 г. Затова ще използвам всички правни възможности, всички налични доказателства, за да се гарантира в най-голяма степен решението на казуса в интерес на държавата и обществото", посочи премиерът.

На въпрос на Иван Костов дали са предприемани стъпки Сакскобургготски да върне доброволно надвзетите имоти, Борисов каза, че подобни разговори не са водени.

Симеон Сакскобургготски също разчита на експертите да установят фактите, се отбелязва в коментар на прессекретаря му Цветелина Узунова. Според нея пред обществото ни сега има много по-сериозни задачи от това да влиза отново в схемата на втръсналите на всички кампании за т. нар. царски имоти. Тя изрази увереност, че премиерът ще сложи точка на всичко това.