Книгата “Народни песни от Ботевград и Ботевградско” вече е факт. Неин съставител е Емилия Ценова – историк по образование. Принос за събирането на песните имат голям кръг местни жители. Сред тях са Иван Гълъбов, Тодорка Петрова, Димитър Христов, Любен Ръжански, Мария Пеева.  В сборника са включени и песни, издадени през 1946 год. от Георги Попиванов. 

Идеята за сборника възниква преди повече от десетилетие. Потребността да се събере и съхрани част от песенното творчество на района за следващите генерации наложи създаването на селективна система за представяне. Целта е да бъдат обхванати всички селища в община Ботевград, от които има запазен песенен репертоар. Поради богатото тематично разнообразие в сборника намират място най-характерните за селището песни, като умишлено са избегнати вариантите, които се изпълняват в съседните села.

Ползваните информатори са от различни поколения. Това се обяснява с факта , че песните са записани от възрастни хора от средата на 40-те и началото на 60-те години на миналия век, както и първите години на настоящия. Над 60 са информаторите, от които са записани народните творби.

Подреждането на песните в сборника е съобразено със сюжетите, които се отличават с голямо разнообразие. Обособени са в няколко теми: исторически, хайдушки и юнашки, трудови, семейни, любовни, сватбени, религиозно-обредни, забавни, митични – обяснява в предговора към сборника Емилия Ценова.

Премиерата на книгата “Народни песни от Ботевград и Ботевградско” ще се състои на 27 ноември от 18 часа в малкия салон на читалищеХристо Ботев”.