Изпитите за теоретичната подготовка на кандидат-шофьори да са анонимни, а преподавателите и проверяващите да не присъстват по време на теста. Това предвиждат промени, които Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предлага. Целта е да се пребори корупцията.
Т. нар. листовки ще се решават на компютър, а не както сега - на хартиени бланки. Така проверяващите от автомобилната инспекция и инструкторите няма да знаят името на кандидата. В бъдеще в листовките ще има повече от един верен отговор. Предвижда се в изпитите да участват квестори, които ще са независими.
При практическия изпит за получаване на книжка изпитващият вече ще стои на задната седалка, а не както сега - до кандидат-шофьора. Целта е изпитваният да не бъде разсейван, а инспекторът да може да следи по-добре поведението му като самостоятелен участник в движението.
Сред предвижданите промени е в автомобила и центровете за обучение да бъдат въведени средства за контрол, което означава да се монтират тахографи на колите и камери в залите. Предлагат се и внезапни проверки за това как инструкторите провеждат часовете и спазват ли изискванията.