Телефоните от серията 8800 на Nokia са известни с високата си цена, която до голяма степен се дължи на висококачествените материали ползвани в конструкцията им и на специалното внимание отделено на изработката, но не и на техническите им характеристики.

Ако информацията на сайта Cellpassion е вярна, това ще се промени съвсем скоро с представянето на Erdos (кодово наименование, различно от търговското), луксозен телефон на Nokia от следващо поколение.

От него очакваме също да бъде пример за техническо майсторство и интересни дизайнерски решения - така например при плъзване на панела предпазващ клавиатурата, тя ще се издига до нивото на дисплея, съобщават от mobilebulgaria.com

В същото време ще се открива и 5МР камера с автофокус, двойна LED светкавица и оптика Carl Zeiss. Камерата ще записва видео при резолюция 288x352 пиксела (30 fps) или 480x640 пиксела (15 fps).

От информацията в сайта разбираме, че корпуса на телефона е изработен от масивен къс стомана, като в него е поместена и 8GB вградена памет.

За разлика от другите представители на серията 8800, Erdos ще е смартфон базиран на платформата S60 (видеото обаче не подкрепя това твърдение). Разполага още с 2,4" QVGA OLED дисплей, който ще е огледален, когато не се използва.

Добавени са още Wi-Fi, A-GPS приемник и 3G възможности. Размерите на Nokia Erdos са 116,9 x 50,3 x 15 мм, като вероятната му търговска премиера ще е през октомври, което означава, че може да бъде представен още през този месец.