Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е одобрила сумата, предложена от фирмата, подала оферта в специалната обществена поръчка на миналия парламент, за изграждането на система за гласуване с биометрични данни.

Тя ще бъде внедрена за 183 000 лева. В "Денят" на Дарик Цачева увери, че с нея във всеки момент ще се знае как е гласувал един депутат. Тя изрази надежда, че с новата система завинаги ще бъде забравен проблемът с гласуването с чужди карти. Системата трябва да заработи от януари догодина, като няма да е с пръстов отпечатък. Личността щяла да се индивидуализира със съвкупност от точки.

„Системата работи, като индивидуализира личността на народния представител по минимално количество точки, характерни за неговия пръстов отпечатък. Искам веднага да поясня, че не става реч в буквалния смисъл за гласуване с палец, както се появи като коментар в някои медии - не с палец, а с достатъчен брой точки, които позволяват на 100 процента да бъде индивидуализирана личността на конкретен народен представител, повтарям. Това ще бъде внедрено в първите дни на 2010 г., като със задоволство искам да споделя, че фирмата, която направи една чувствителна отстъпка в цената - почти наполовина, по същество дари своя труд, осъзнавайки значимостта на въпроса за издигане ролята и авторитета на Народното събрание, като ме убедиха, че по този начин ние ще имаме една от най-съвременните системи за гласуване, такива, каквито те са познати в парламенти като на Италия и други страни", обясни Цачева.