Над 500 хил. лв. струва новата система за гласуване на депутатите, която беше представена от председателя на НС Георги Пирински пред журналисти в пленарната зала на парламента.

Хиляда работни дни са били нужни за въвеждането в експлоатация на новата система. 20 специалисти са работили върху нея. Заменени са пултувете за гласуване и таблата за визуализиране на резултатите.

Досега народните представители имаха две карти – за легитимация и за гласуване, които с внедряването на новата система за гласуване, се заменят от една, която ще изпълнява и двете функции, уточняват от пресцентъра на Народното събрание.

Парламентарният председател Георги Пирински призна, че и с новата система макар и по-трудно ще има възможност за гласуване с чужди карти. Това е въпрос на лична отговорност, посочи Пирински. Той не смята, че ограничаването на това явление трябва да стане по-технологичен път.

„За мен е въпрос на чест да се гласува със собствената карта”, добави Пирински.

Председателят на 40-тото Народно събрание демонстрира шестте режима на работа с новата система, а след това покани журналистите на чаша кафе в ремонтирания клуб на „Народния представител”, който е с нов паркет, нови килими и претапициран.