Израелски учени разработват компютъризиран детектор на лъжата, основан върху анализ само на почерка, съобщи университетът в Хайфа, цитиран от АФП и БГНЕС.

Екип от департамента по социални науки и здравеопазване към този ВУЗ е създал система за анализиране на почерка, при която тестът се състои в това да се напишат с електронна писалка два текста: единият с разказ за реално събитие, а вторият - с нещо напълно измислено. След това компютърна програма анализира разликите в почерка, скоростта и ритъма на писането, както и силата на натиска на писалката върху хартията между двата текста.

Тези данни могат да разкрият по научен начин дали тестваното лице лъже или казва истината, твърдят изследователите, които са извършили тестове с групи доброволци. Резултатите от тези изпитания са показали, че ако лицето лъже, начинът на писане е по-малко спонтанен и натискът на писалката върху хартията е по-силен.

Според ръководителите на проекта проф. Джил Лурия и Сара Розенблум новата система ще може да допълва изследванията с класическия детектор на лъжата, но ще дава обективни резултати, като върху проучваните лица ще се оказва по-слаб психологически натиск.