Индия разработи най-евтиния лаптоп в света - тъчскрийн компютърно устройство, което струва едва 35 долара, съобщава Ройтерс.

Индийският министър на науката и технологиите Капил Сибал представи ново евтино компютърно устройство, което е проектирано за студенти. Той заяви, че неговото министерство е започнало преговори с международни компании за стартирането на масово производство на модела.

Министърът посочи, че тъчскрийн джаджата ще бъде снабдена с интернет браузъри, PDF четец и възможности за видеоконферентна връзка, но хардуерът е бил създаден с достатъчно гъвкавост за въвеждането на нови компоненти, според изискванията на конкретния потребител. Сибал заяви, че компютърното устройство, работещо с операционна система Linux, ще бъде представено на образователните институции от 2011 г., но целта е цената му да падне до 20, а в крайна сметка и до 10 долара.

Устройството е било разработено от научни екипи в главните технологични институти на страната - Индийският технологичен институт и Индийският научен институт, съобщава БГНЕС.

Индия изразходва около 3% от годишния си бюджет за училищно образование и успя да подобри нивото на грамотност до над 64% от общо 1,2 милиарда души население.

Проучванията по темата показват обаче, че голяма част от студентите едва могат да четат или пишат, а повечето държавни училища предлагат неподходящи условия.