Днес се навършват 101 години от обявяването на Независимостта на България.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще бъде във Велико Търново за тържественото отбелязване на празника. Тя ще открие изложба от снимки, направени при миналогодишното юбилейно честване на празника. Цяла година експозицията бе изложена в Народното събрание, а сега по желание на Цачева ще бъде експонирана във великотърновската Хуманитарна гимназия, след което ще остане в Регионалния исторически музей. Председателят на Народното събрание ще присъства и на вечерната заря-проверка на площада пред Царевец от 19.30 часа.

По традиция празничната програма на 22 септември ще започне със Света литургия от 8.00 часа в църквата „Св. 40 мъченици", където преди 101 години цар Фердинанд е прочел Манифеста за провъзгласяването на Независимостта. След това от 10.30 часа на хълма Царевец с военен ритуал ще бъде издигнат националният флаг, кметът ще произнесе слово и ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника Пирамидата, издигнат в чест на Независимостта.

Както всяка година, празнично литийно шествие ще тръгне от Царевец по главната улица на града. То ще пренесе цветен гирлянд до паметника „Майка България". Празничният ден ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина" от 20.15 часа и празнични илюминации.

Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна.
 
Пред Паметника на Независимостта на пл. "Княз Александър Първи" в София тържественото честване ще започне в 11.00 ч., а негови организатори са Столичната община и Общонародното сдружение "Мати Болгария".

Сдружението "Център Петко Каравелов" - Пловдив, организира честване от 11.00 часа в храма "Св. Неделя", където ще бъде отслужена тържествена Света литургия, а след нея ще бъдат поднесени венци пред паметника на Александър Малинов.
   
В Плевен днешният Ден на Независимостта ще бъде отбелязан с тържествен ритуал и с концерт на площад "Стефан Стамболов". Концертът ще започне в 11.00 ч. с източнославянски църковни песнопения, изпълнени от Общинската хорова формация. След слово на заместник-кмета на града Николай Якимов ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Стефан Стамболов. Честването ще завърши с празничен концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци и на Общинския духов оркестър.

Възпоменателно тържество организира днес и община Благоевград. В 10.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите в борбите за Независимостта и Обединението на България до зала "22 септември" при кметството.
   
По повод на 101-годишнината от обявяването на Независимостта на България от 11.30 ч. на площад "Свобода" и от 16.00 ч. в градския парк в Добрич празничен концерт ще изнесе духов оркестър с диригент Стоян Монов.

Денят на Независимостта ще бъде отбелязан в Димитровград със спортно катерене по 14-етажната сграда на местната администрация. Идеята е на кмета на общината Стефан Димитров и ще бъде осъществена от доброволци от страната в партньорство с местния клуб по алпинизъм "Хеброс-99".