На днешната дата  -  6 септември, се навършват 133 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е едно от най-значимите и паметни събития в българската история.  


На 6 септември българският народ смело отхвърля несправедливостта, наложена на България с подписването на Берлинския договор. Създаденият през 1885 год. Български таен централен революционен комитет, начело на който стоят Захари Стоянов и негови другари, възнамерявал да обяви Съединението в средата на септември същата година, но в края на август и начелото на септември започнали бурни народни демонстрации. Тогава комитетът решил да обявява Съединението на 6 септември. В село Голямо Конаре, Пловдивско, се вдигнало въстание. На 5-ти септември въстаническата дружина се отправила към Пловдив. В определения ден войската под командването на майор Данаил Николаев и въстаниците арестували генерал-губернатора и провъзгласили Съединението. Вестта била посрещната с огромна радост и въодушевление от българския народ. Своето одобрение и възторг хората изразили на масови тържествени митинги, залели цялата страна.


Съединението става факт след дълга подготовка, а в самата нея участват революционери, министри, политици, дипломанти, обикновените българи със селското си облекло, с навущата, цървулите със старите пушки от хайдушки времена, които тръгват като доброволци да защитават каузата. 


След продължителна политическа борба, на Цариградската посланическа конференция Съединението получава международно признание и подписването на българо-турската спогодба през 1886 год. 


Обединяването има решаващо значение за по-нататъшното развитие на България. Страната се превръща в сериозен фактор на Балканите. 


Да помним днешната паметна дата означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е това да сме заедно. Защото: „Съединението прави силата!”.   


Моменти от събитията от 1885 год., довели до Съединението, бяха припомнени от водещата на тържественото честване на официалния празник, което се състоя от 11 часа на площад „Незнайния воин”. След това  десетки ботевградчани, сред които представители на общински и държавни институции, общински съветници, учебни заведения и други поднесоха венци и цветя пред войнишкия паметник. По този начин те изразиха  своята благодарност и преклонение към предците, проправили пътя към Съединението и дали живота си за независимостта и свободата на България.


Празничната програма на общината продължи с откриване на изложба "Българското съединение в изкуството", с която Регионален исторически музей - Пловдив гостува на Исторически музей - Ботевград. Както се подразбира от самото заглавие на експозицията, тя представя събитията от есента на 1885 год. и участниците в тях. Изложбата ще бъде на разположение на жителите и гостите на Ботевград от днес до месец октомври, съобщиха от ръководството на Исторически музей - Ботевград.