От РУ на МВР – Ботевград съобщиха, че започват ежедневни акции за неправилно паркиране по бул. “Цар Освободител”, бул. “България”, ул. “Славейков”, ул. “Свобода” и др. Органите на реда ще следят за спазване на знак “Забранени са престоят и паркирането".
“Акциите са превантивна мярка за предотвратяване на ПТП-та при неправилно паркиране” – каза пред наш репортер Андон Вангелов – шеф на КАТ при полицейското управление.
Минималната глоба за неправилно паркиране е 20 лв. 50 лв. и отнемане на 4 точки е глобата за водачи, които са спрели на разстояние по-малко от 5 м преди и след кръстовище, на пешеходна пътека или по средата на пътното платно, както често се случва пред магазин “Европа”. За паркиране по тротоарите и зелените площи санкцията е 30 лв. В този случай водачът нарушава едновременно Закона за движение по пътищата и Наредба 1 на общината, напомнят от КАТ.
За последната седмица са съставени 26 акта и 17 фиша за неправилно паркиране в града. От началото на годината броят на актовете за нарушения на Закона за движение по пътищата е 2 500. Въпрeки това някои от установените нарушители продължават да не зачитат правилата на пътя, съобщи Андон Вангелов.