Между 20 и 30 на сто могат да паднат цените на телефонните разговори от средата на следващата година. Това прогнозира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Намалението ще стане възможно заради спада на цените на разговорите „на едро" между самите оператори. От следващата седмица пък мобилните оператори ще са задължени да въведат единен сигнал, който ще информира, ако търсеният от даден петребител номер е пренесен към друг оператор.

10 000 лева глоба грози всеки мобилен оператор, който откаже да въведе трисекундния сигнал, че даден номер е пренесен. С въвеждането на преносимостта на номерата - единият от операторите е въвел сигнал от цели 25 секунди, но после го е намалил до девет. Според Веселин Божков, въвеждането на единен сигнал се налага, „защото баба Пенка на село като чуе „Вие сте абонат на най-големия оператор и така нататък", тя се изплашва и затваря телефона".

От регулаторната комисия предлагат още да отпадне таксата от 5 лева за пренасяне на номера, както и тази услуга да става на едно гише, а не както сега на две. Промените вероятно ще влязат в сила от догодина. Тогава ще бъде намален и срокът за пренасяне на един номер - до седем дни, а не за 10 дни, както е в момента. Групите номера ще могат да бъдат пренасяни за 10 вместо за 15 дни. Божков обаче очаква съпротива от страна на мобилните оператори.

„Добрата българска практика е, че всяко решение на комисията се обжалва от операторите и тук се създава един марч, който учудва нашите европейски колеги и който създава едно затрудняване на влизане на решенията на КРС в действие", каза Божков.

От догодина ще паднат цените на едро на разговорите - т.е. административните плащания между самите оператори. Това ще става поетапно, но ще доведе и до намаляване на крайните цени за потребителите.