Броят на столетниците в Япония вече надхвърля 32 000. Това превръща страната в световен рекордьор по продължителност на живота, съобщи ИТАР-ТАСС.

Показателят е най-високият от 1963 г. насам, откакто се води статистиката, съобщиха днес от Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи на Япония.

То публикува доклада си в навечерието на 17 септември, когато в страната отбелязват Деня на уважение към възрастните хора. През 1963 г. броят на хората на повече от 100 години е бил 153 души, припомня агенцията.

Сега по данни на министерството в края на септември столетниците в Страната на изгряващото слънце ще са 32 300. От тях 85,7 процента са жени. Най-възрастна е 113-годишната Цунеио Тоионага.

Рекордът при мъжете се държи от 112-годишният Томодзи Танабе, който е признат и за най-възрастния жител в света и тази година официално бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

Танабе е с относително добро здраве и прекрасен апетит. Той никога не е пушил и не е употребявал алкохол. Танабевсеки ден пише в дневника си, обича също да чете вестници.БТА