В Италия живеят 11 497 столетници, 9472 от които са жени, съобщи списание Airone, цитирано от ProntoSofia.

Основната част от столетниците живеят на остров Сардиния и по-точно в зоната на град Нуоро. Екип учени от Университета на Сасари ги наблюдава от години наред.

Според изследователите, благодарение на някои генетични промени, в организмите на възрастните хора от Сардиния почти отсъстват възпалителните процеси, които провокират болестите на напредналата възраст.

„Ако успеем да разберем за кои гени става въпрос, бихме могли да определим кои хора са поставени на риск и по този начин да го предотвратим. Не само ДНК-то обаче влияе на дълголетието. За да остарееш добре, е необходимо да се чувстваш част от обществото и да живееш в семейство, по възможност в къщата на дъщеря ти“, казват учените.

Според тях болестите на възрастта се благоприятстват от възрастта.

„За да си спечелите някоя и друга година живот, е необходимо да пречиствате тялото си от хроничните инфекции. В червата живеят добри бактерии, но има и лоши микроби, които допринасят за инфекциите. Ако влачите години наред инфекция от Citomegalovirus например, това би отслабило значително имунната ви система и би благоприятствало болестите на старостта. По тази причина