Европейската комисия поиска нови стандарти за силата на звука, произвеждан от мобилните устройства за музика като MP3, уокмени, джиесеми и радио, тъй като те заплашват гражданите с оглушаване, съобщава Портал Европа.

Комисията поръча на стандартизационния си комитет да разработи максимални стойности, които ще бъдат задължителни за устройствата, продавани в ЕС, и ще се залагат като техни фабрични настройки.

В Европейския съюз няма максимални стойности на силата на шума, произвеждан от музикалните плейъри, които могат да възпроизвеждат звук. То може да е между 80 и 115 децибела (dB), който може допълнително да се усилва от слушалките със 7-9 dB.

Производителите са задължени само да предупреждават потребителите за евентуалните рискове в указанията за употребата, с които се продават.

Между 50 и 100 млн. европейци слушат всеки ден МР3. За последните 4 г. 165 млн. такива устройства са били купени в ЕС.

Според научните изследвания излагането на шум от 80 децибела, което се равнява на уличния фон, не бива да е повече от 40 часа дневно, а до 89 децибела - до 5 часа. Около 10 млн. европейци, предимно младежи, ги грози загуба на слуха, сърдечни проблеми и трудности в ученето.

Преди година комисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева предупреди, че един от 10 младежи е застрашен от силната музика и че това е особено рисковано, когато тя се слуша на улицата или в градския транспорт, тъй като заради страничните шумове, устройствата се пускат по-силно.