Цигарите ще поскъпнат драстично заради подготвеното увеличение на акциза от 2010 г. Кутия „Виктори" може да достигне до пет лева. Заместник финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че в проектобюджета за 2010 г. е записана стойност на акциза върху цигарите от  76 евро за 1000 къса цигари. Това прави скок от 46 %, който вероятно ще се пренесе и върху крайната цена на цигарите.

Кутия „Виктори" ще скочи с повече от 1,50 стотинки, ако поскъпването на акциза се пренесе пряко върху крайната цена. Така от 3,40 лева цената на най-масовите цигари ще стане почти пет лева. От бранша очакваха поскъпване на акциза от 52 на 64 евро за 1000 къса цигари заради обещанията на предишното правителство. Това е и минималната ставка за Европейския съюз. „Минималната ставка в Европейския съюз за следващата година - 64 евро за 1000 къса, минималната възможна ставка. Българското правителство би предложило по-висока, защото в момента сме с най-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания", каза Горанов.
 
Друг аргумент за повишаването на акцизите върху цигарите са очакваните по-големи постъпления в държавната хазна. Все още обаче се прави с колко ще се увеличат приходите в бюджета. Горанов подчерта, че в други европейски страни акцизът върху цигарите е по-голям. „В една Германия е 120-130 евро на 1000 къса", каза Горанов.

От компанията с най-голям пазарен дял - „Булгартабак" засега отказват коментар за увеличението на цените на цигарите.