Започна публично бета-тестване на Google Wave.

Достъп до предварителното бета-тестване ще получат 100 000 бета-тестъри от различни страни,  съобщава IDG.BG.

Wave обединява в себе си елементи на електронна поща, чат, система от електронни енциклопедии, блогове, технологии за обмен на файлове.
В бъдеще ще бъдат добавени и други възможности.

За първи път от Google демонстрираха услугата си през май тази година. "Wave трябва да стане нещо, което всички използват и нещо, което всички познават"., коментира Ларс Расмусен, един от авторите на проекта. "Новите средства трябва да направят онлайн-комуникацията по-ефективна и продуктивна".

От компанията определят Google Wave като нов метод на комуникация на група от хора, като не е от значение дали това са група от програмисти, работещи над проект, екип от мениджъри на някаква организация или просто група от хора.

За основа на новата разработка е послужила технологията Where 2 Tech, правата над която Google са придобили през 2004 г. с покупката на едноименната компания.
Концептуално Google Wave се явява аналог на корпоративните системи за съвместна работа, но за разлика от тях използването му е безплатно.

Използайки Wave може не само да се общува и изпраща текстова информация, но и да се работи над файлове, да се предоставя достъп до снимки, карти или аудиозаписи.

Принципът на работа е следния: в Google Wave вие създавате "вълна" и добавяте в нея потребителите, които искате. Всички, които се намират на вашата "вълна" могат да си взаимодействат един с друг и обменят различни цифрови данни.

Те могат да приемат съобщения както от всички участници в групата, така и от членове на други групи. В системата има и обща дъска за обсъждане, където всеки може да редактира или добавя нещо.

Според разработчиците новата технология позволява обмяната както на бързи и кратки съобщения, така и на съдържание с по-голям обем. Потребителите от една "вълна" ползват и история на дискусията, което позволява да се проследи в детайли хода на проекта.