В позицията на ДПС няма и нюанс на несъгласие с акта на събаряне на паметника в Славяново, премахването му е станало въз основа на заповед на компетентен орган, заяви пред журналисти заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

ПГ на ДПС няма теза, че действията на властта могат да се определят като незаконосъобразни и самоправни, напротив, посочи Местан, цитиран от БТВ.

Той каза, че т.нар. паметник в Славяново определено е построен незаконно.

Местан отбеляза, че дори не би могъл да определи "онова нещо" като паметник и то е "безподобна еклектична смес", която не може да се оцени от гледна точка на каквито и да са критерии за художественост.

Местан изрази огорчение, че тезата на движението по случая, изразена вчера, е интерпретирана от някои медии като коментар за самоуправни действия по отношение на паметника. Ако е имало подобни коментари, те не ангажират официалната позиция на ДПС, посочи той.

Припомняме, паметникът бе разрушен по заповед на кмета на община Попово Людмил Веселинов. Кметът е наредил изпълнението на заповедта на районното полицейско управление.

Без инциденти е преминало отстраняването на монумента