В двора на ОУ “Никола Й. Вапцаров“ – Ботевград (начален етап) официално бе открит бюст-паметник на неговия патрон. Поводът е 113 години от рождението на поета Никола Вапцаров. Средствата за паметника – 16 750 лева, бяха заложени в бюджета на Община Ботевград за тази година.


Никола Вапцаров е световно признат поет. Стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика, издадени в над 40 страни. Въпреки краткия си живот – през 1942 година е осъден на смърт за антидържавна дейност на страната на антихитлеристката коалиция, Никола Вапцаров е една от най-значимите фигури в българската поезия. В стихосбирката с избрани творби на Вапцаров ще останат за поколенията вечно вълнуващи и любими стихотворенията  “Вяра“, “Пролет“, “Прощално“, “Имам си родина“, “Двубой“, “Песен за човека“, “Писмо“ и други. 


Посмъртно той е амнистиран. Единственият българин, носител на Международна награда за мир. Честването на 100-годишнината от рождението на поета е включено в списъка за кръглите годишнини на ЮНЕСКО за 2009 год.    


“Изключителен ден за всички учещи и работещи в основно училище “Никола Йонков Вапцаров“. Вълнуващ и неповторим ще остане в летописите на училището. Паметник на патрон се открива един път и той остава завинаги да напомня на младото поколение, че трябва да се гордеят, че трябва да бъдат достоен пример, носейки името на тази велика и свята личност – поет Никола Йонков Вапцаров“, каза в словото си Петя Кочкова – директор на ОУ “Н. Й. Вапцаров“. Тя сподели с присъстващите за идеята за паметник на патрона, възникнала преди пет години и получила подкрепата на педагогическия съвет, настоятелството, обществения съвет към училището, местния парламент и културното министерство.  


“Впоследствие научих, че трябва да се явим в Министерството на културата пред специализиран експертен съвет, на който да защитим със скулпторката Николина Канарова, извинявам се от нейно име, че не присъства, тъй като е болна, идейния проект.  Явихме се пред повече от 15 човека, защитихме проекта. От нея също разбрах, че сме от малкото, които не сме върнати за повторна среща и повторно разглеждане. Така че сме горди  с първото явяване пред този специализиран експертен съвет по изобразително изкуство. Получихме одобрението на Министерството на културата. 


Пандемията естествено забави във времето откриването на паметника, събитието беше предвидено по случай 110-ата годишнина от рождението на нашия патрон, но мисля, че никога не е късно да изразим нашата почит, нашето уважение, нашето дълбоко преклонение пред неговата личност. И ще имат възможност нашите ученици всеки ден, когато влизат през входа на училището, да поглеждат паметника на нашия патрон. Имам идея, която също ще споделя, за да се чувствам длъжна да я реализирам – да се разшири пространството около паметника, и то да стане приятно място за учене на открито. Учениците тук да рисуват, да пеят, да пишат стихове, да четат книги, като обособим класна стая на открито с подходящ интериор и архитектурни решения“, сподели с присъстващите Петя Кочкова. 


Директорът на училището съобщи още, че Николина Канарова е пряко свързана с личността на поета. Нейният баща е учил заедно с Никола Вапцаров и го описвал като изключително тих, скромен, отзивчив, дружелюбен, позитивен човек, който обичал да пише и да се усамотява.


На един по-късен етап скулпторката ще бъде поканена в училището, за да разкаже подробности за паметника. Това каза още Петя Кочкова. Тя пожела на учениците да са упорити и всеотдайни, а към учителите се обърна с благодарност за неуморния труд, постоянството, за екипността и позитивната подкрепа. 


По време на тържественото откриване на паметника бе прочетен поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев.


На събитието присъстваха доц. д-р Пламен Славов – зам.-министър на културата, Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието и науката, Александър Манолов – зам. -областен управител на Софийска област, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Росица Иванова – началник на Регионалното управление на образованието, Борис Борисов – зам.-кмет на община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар на общинската администрация,  Десислава Панджерова – главен експерт в дирекция “Система за предучилищно и училищно образование“ на МОН, председателят на Общински съвет – Ботевград Илин Черняшки и неговите заместници Николина Цолова и Дамян Маринов, и други. 


Специален гост бе Никола Вапцаров – племенник на патрона на училището.  


Зам.-министърът на културата поздрави присъстващите със знаменателното събитие, свързано с откриване на паметник на патрона на училището. “Днес е празник не само на училището, не само за Ботевград и община Ботевград, днес е празник за цяла България, защото името на Никола Вапцаров винаги се свързва с България по света. Поетите от цял свят днес се прекланят пред неговия талант, пред поезията му, която кара всички нас да се гордеем и която продължава да вълнува хора от всички краища на света. Поезия, която е свързана с идеалите на Вапцаров, идеали, които са човешки, те не са просто български. И докато тези идеали живеят, докато те са в сърцата и душите на хората, Вапцаров ще бъде жив“, каза доц. Славов.  


Племенникът на поета Никола Вапцаров се обърна към присъстващите с приятели и будители. “Освен приятели искам да Ви нарека и будители, защото е рядко в днешните забързани времена,  самият Вапцаров пише, че са като озъбено свирепо куче, да видиш хора, които отдават всичко от себе си, за да направят нещо изключително красиво – това е наистина една от най-въздействащите статуи на Никола Вапцаров и мога единствено само да Ви поздравя от дъното на сърцето си! Изпитвам смирение не само пред тази творба, но и пред Вас.  Изключително съм благодарен от името на цялото ми семейство, че поддържате този дух жив! А към Вас, деца, мога да кажа само едно – Вапцаров би се гордял да бъде Ваш патрон! Защото не само виждам във Вас искрата, която е така присъща на младите хора, но и защото този прекрасен паметник е направен в града, кръстен на любимия поет на Вапцаров – Христо Ботев“, каза в словото си родственикът на  патрона на училището. Той изрази надежда, че учениците винаги ще намират време да се връщат към поезията на Никола Вапцаров и да откриват онзи пламък, който е горял в него, както че той винаги ще гори и в техните сърца. 


Празничната програма на ОУ “Никола Й. Вапцаров“ продължава в Арена Ботевград.