Бразилският град Рио де Жанейро получи правото да организира олимпийските игри през 2016 година, стана ясно на 121-та сесия на МОК в Копенхаген. Така Рио ще стане първият южноамерикански град, който ще домакинства на Олимпиада, а съперникът му във финалния рунд на надпреварата Мадрид не успява да вземе игрите за втори пореден път, след като за 2012 година беше предпочетен Лондон. В Бразилия пък се очертава истински спортен фестивал, след като в рамките на две години Бразилия ще е домакин първо на световното първенство по футбол през 2014 година, а две години по-късно и на олимпийските игри.

Новината предизвика истинска еуфория в Бразилия, където десетки хиляди почитатели на спорта се бяха събрали на Копакабана в очакване на обявяването на града домакин. Бразилците се отличиха и с емоционалата си презентация на сесията на МОК в Копенхаген, като подчертаха, че МОК трябва най-после да заличи бялото петно на картата на олимпийските игри и да прати най-голямото спортно събитие в Южна Америка. "Измежду десетте най-големи икономически сили в света Бразилия е единствената, която никога не е организирала Олимпиада. Рио е готов да се справи. Дайте ни шанс и няма да съжалявате!", каза лично президентът на страната Луис Игнасио Лула да Силва.

Големият фаворит заедно с Рио Чикаго отпадна още в първия кръг, а във втория съдбата му беше последвана от Токио. Американците реагираха шокирано на новината, след като лично президентът Барак Обама в емоционално слово подкани членовете на МОК да гласуват за Чикаго. "Шокиран съм и мисля, че голяма част от членовете на МОК също са шокирани. Според мен те смятаха, че ще имат и втора възможност да гласуват за Чикаго. Сега хората там са изключително разочаровани. Това е голям удар за града и боли много", коментира американският конгресмен Шаковски.

Гласуване на 211-та сесия на МОК за домакинство на Олимпийските игри през 2016 г.

Първи кръг

Мадрид               - 28 гласа
Рио де Жанейро  - 26
Токио                 - 22
Чикаго                - 18

(Чикаго отпада)

Втори кръг

Рио де Жанейро  - 46 гласа
Мадрид               - 29 гласа
Токио                 - 20 гласа

(Токио отпада)

Трети, финален  кръг

Рио де Жанейро  - 66 гласа
Мадрид               - 32 гласа
 
(99 членове на МОК гласуваха в този кръг, 98 гласа са
валидни, 1 се е въздържал).