Българската провинция привлича интереса на чуждестранни капиталовложители, констатира австрийският Ди Пресе в статия под заглавие "Британци изкупуват изоставени български села". Ето и основните акценти в публикацията, представени от Дойче веле.

Село Чамла се намира в централната част на Родопите, близо до гръцката граница. В следствие на масовата емиграция на български турци през средата на 80-те години на миналия век селото е изоставено, но тъй като не е заличено от регистрите, все още се води за селище. На провал бе обречен проектът на група изкуствоведи да превърнат Чамла в екологично селище и средище за културни прояви.

И все пак Чамла има бъдеще, след като община Смолян продаде на Васил Бошков близо 63 хектара земя в околностите на селото, което Бошков иска да превърне в природен резерват.

Тази сделка е само един пример за големия интерес на заможни капиталовложители към изоставените български села, броят на които се увеличава непрестанно от срива на комунистическия режим през 1989-та.

Емиграцията на един милион българи в чужбина, масовото изселване в градовете в следствие на затварянето на множество фабрики в провинцията, както и ниската раждаемост са основните причини за запустяването на българските села.

Напоследък обаче изоставените къщи са обект на засилен интерес от страна на заможни британци и ирландци, казва Ендрю Уилис от агенция Bulgаrian Properties, за която се твърди, че е водеща в сделките с чужденци. Британски агенции, които организират закупуването на къщи в България, има вече в почти всяко по-голямо селище, твърди Уилис. От бизнеса с недвижими имоти в България се интересуват също руснаци, поляци и румънци.

По данни на Българската национална банка за първите осем месеца на тази година инвестициите в пазара за недвижими имоти възлизат на над един милиард и половина евро. А това съответства на повече от една трета от преките чуждестранни инвестиции. Близо 30 000 британци са собственици на недвижимо имущество в България. 5000 евро е цената на най-евтините къщи.

Ендрю Уилис дели клиентите си на три основни групи - пенсионери в търсене на уютно кътче, където да прекарат старините си, млади семейства, които искат да започнат нов живот, или инвеститори, които търсят ново поле за капиталовложения.

Най-предпочитани от британските купувачи са Родопите и околностите на Велико Търново, където английскоговорящите са вече толкова много, че вече издават дори свой вестник.