Държавният  зрелостен изпит по български език и литература ще се на 19 май. Ангажирани са над 9000 квестори в цялата страна.


Изпитът започва в 8:30 часа, като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал. 


Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул. 


И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  


Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.


Уточнение:


Държавният зрелостен изпит за ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част – до 60 минути повече.