Германската верига за бързооборотни стоки с намаление "Пени маркет" планира да отвори първите си магазини в България до края на 2009 г. Това съобщи управителят на компанията Васил Фечко, който днес откри логистичния център на дружеството край софийското село Столник. Очакванията са до декември в страната да бъдат отворени между 20 и 30 магазина, като първите обекти ще са в София, Ботевград, Враца и Нова Загора. Още толкова магазини се очаква да бъдат отворени и през следващата година. "Инвестициите ни до края на 2009 г. ще достигнат 100 млн. евро, а за следващите 5 години - около 250 млн. евро", каза още Фечко.

"Пени маркет" е верига, предлагаща стоки с намаления (т.нар. дискаунт) и е част от групата РЕВЕ. Концернът присъства в България и с магазините си "Билла". В магазините на дружеството ще се предлагат около 1500 артикула.

В началото на седмицата още една германска верига от типа дискаунт обяви влизането си на българския пазар. "Плюс" предстои да открие първите си шест магазина до дни. Те ще намират в Перник, Севлиево, Горна Оряховица, Силистра и Харманли. До края на 2009 г. компанията планира да отвори 25 обекта.