Белобрадият старец с чувала подаръци, Снежанка и шейната с еленчетата вече са запокитени в историята. Тази година Дядо Коледа ще бъде заменен от героинята от гръцката митология Европа, която е яхнала бик.

Властите решиха да изхвърлят стареца от официалните празненства, за да популяризират въвеждането на единната европейска валута евро в страната от 1 януари 2008 г.

Според митологията неземно красивата Европа, дъщеря на Агенор, беряла рози, когато била забелязана от могъщия Зевс. Той веднага я пожелал и решил да я открадне. За да не я изплаши, се превърнал в бял бик, който се приближил до девойката и тя започнала да го гали.

В миг обаче Европа осъзнала, че животното я отнесло през морето до остров Крит, където станала кралица. Там родила на Зевс трима синове - Минос, Радамантус и Сарпедом. За благодарност богът на боговете кръстил Стария континент в нейна чест.

След месец Европа ще дебютира във финансовото министерство в Никозия и ще раздава подаръци. Не всички обаче са въодушевени.

"Това само ще обърка децата. Дядо Коледа е само един и няма нищо общо с митологията. Да измислят друго европослание", негодува 40-годишна майка на две деца пред АП.

"Нашите корени в Европа са много по-дълбоки, отколкото приемането ни в ЕС преди три години. Нека малките да знаят митологията", настоя чиновник от ведомството.