В това, че по света отбелязват по различен начин Коледа и Нова година, няма нищо удивително. Оказва се обаче, че и образът на каноничният Санта Клаус, както наричат в много страни по света Дядо Коледа, с неговите елени, коледни мелодии и подаръци под елхата, силно се различава в отделните държави.

Допитване, извършено от Ей Би Си, е установило много интересни "мутации" на Санта Клаус. Повечето американци предполагат, че той използва елени. Жителите на Манхатън обаче уверяват, че няма никакви елени. За да достави подаръците, добрият старец си взема такси, а след това използва асансьори както всички нормални хора.

Жителите на Луизиана предполагат, че местната разновидност на Дядо Коледа - Каюнс, кара впряг, в който са запрегнати опосуми. Британците твърдят, че във Великобритания подаръците са много по-разкошни, отколкото в останалите части на света.

Там шейната на Санта Клаус пристигала по-рано, отколкото в Ню Йорк. Шотландците твърдят точно обратното: за тях оставали "огризките", лошият старец им носел подаръците пет часа, след като е посетил Ню Йорк. Шотландците поне виждат Санта Клаус, докато има немалко места по света, където той изобщо не се е появявал.

Във Венецуела например подаръците ги носи малкият Иисус, а в Германия по празниците очакват Коледния ангел. В Холандия при проверката мъжът, приличащ на Санта Клаус, се е оказал Свети Николас. Той не кара шейна с елени, а пътува с бял кон, пристига в страната с лодка, а вместо джуджета му помагат от 6 до 8 черни човечета с неизяснен произход.

Но и това не е най-тежкият случай. В някои държави мястото на Санта Клаус в националния епос е заето отдавна от зли духове, които са прогонили миролюбивия старец в Лапландия. В Гърция децата по празниците не само си похапват сладки неща, но и не забравят да пеят коледни песни, за да прогонят злите духове Каликандзари - вампири от центъра на Земята, които се спускат по комините на печките и носят раздори в дома.

"Те гасят огъня в камините, от тях млякото прокисва, а понякога яхват хората и ги яздят сякаш са коне" - обясняват гърците. Подобни проблеми имат и в Исландия. Там 13-те Санта Клауса, които, според поверието, не носят никакви подаръци, само се мотаят по различните селища, надзъртат в домовете на мирните жители и им пречат спокойно да посрещнат празниците.

"Един от тях надзърта през прозореца. Друг влиза в къщата и облизва всички лъжици в дома" - уверяват исландците. През лятото те живеят в пещера със страшната си майка - трол и нейната гигантска котка, изяждаща всички деца, които за Коледа не са получили нови дрехи.

Празнуват 13 нощи и след това започва най-интересното. "Мъртъвците стават от гроба. Тюлените се превръщат в хора, а кравите проговарят с човешки глас." Впрочем не е така важно в какво вярвате, ако Коледа за вас си остава един хубав празник, твърдят в заключение от Ей Би Си.