НАСА се подготвя да "обстреля" луната в търсене на вода, предаде АФП.

Въпреки, че вече беше създаден уебсайт, пропагандиращ срещу бомбардировката на земния спътник, реално бомба няма - в лунната повърхност ще се блъснат ракетен ускорител Centaur и сателит LCROSS.

НАСА се надява да открие следи от вода или лед на местата, където ще останат кратери от ударите, пише БГНЕС. В 14.30 ч. българско време ракетата ще се блъсне в лунната повърхност с 9000 км/ч, последвана от спътника 4 минути по-късно. Блясъкът след удара ще трае около 30 секунди, като картината ще бъде предавана на живо до Земята.

Това е първата стъпка от програмата Constellation, чиято цел е да върне американците на Луната до 2020 г. Анализаторите ще имат нужда от няколко дни или седмици за разшифроване на данните. Представлението ще бъде наблюдавано само с големи телескопи като космическия телескоп Хъбъл. Учените разчитат, че на дъната на кратерите може да има вода под формата на лед. Смята се, че с изключение на тази вероятност, земният спътник е напълно сух. Водата е необходима за проекти за изследването на Космоса и ще разкрие възможността за създаването на лунни бази.