Учени от НАСА откриха на Марс огромни подземни резервоари с вода под формата на лед, съобщиха агенциите. Ледниците са далеч от полярните шапки, което още веднъж сочи, че животът на Червената планета е възможен. Ледът е открит от американската сонда „Reconnaissance Orbiter“ с помощта на радар, който безпрепятствено прониква в земята.

Покривката от скали и отломъци вероятно е запазило ледниците като остатък от ледена покривка, разпростирала се някога над планетата. Откритието се оприличава на ледниците, открити под скални маси в Антарктика. Само един от марсианските ледници заема повече площ от град като Лос Анджелис и е дебел близо километър.

Джон Холт, автор на доклада, който ще бъде публикуван в научно списание, посочи, че освен научната си стойност, ледниците могат да се използват като източник на прясна вода за бъдещото изследване на Марс. Учените посочват също, че фактът, че ледените масиви са открити на сходни географски ширини, между 35 и 60 градуса, навеждат на мисълта, че образуването им се дължи на климатични процеси в миналото.