В Белия дом научили за присъждането на Барак Обама на Нобелова награда за мир в 3,00 ч. през нощта, но самия него го събудили едва три часа след това, съобщи ИТАР-НАСС, като цитира говорителя на Белия дом Робърт Гибс, който всъщност събудил президента по телефона. Започнахме да получаваме съобщения по електронната поща от цял свят още в 3,00 ч. през нощта, а около 6,00 ч. сутринта аз позвъних на президента, и му казах, че е лауреат, разказал Гибс. Според него Обама изобщо не е знаел, че може да му бъде връчена престижната награда.

Първи го поздравили дъщерите му, както сподели самият Обама, пише БТА. Той започна изявлението  си пред журналистите на специално свиканата пресконференция в Розовата градина на Белия дом със следните думи: "Добро утро! Е, не съм очаквал да се събудя така тази сутрин. След като научих новината, при мене влезе Малия и ми каза: Тате, спечелил си Нобелова награда за мир и днес е рожденият ден на Бо /кучето - домашен любимец на президентското семейство/, а после Саша добави: Плюс това имаме три дена уикенд пред нас! Така че, наистна е хубаво да имаш деца, които да държат неащата в правилната перспектива, пошегува се президентът.

Президентът Барак Обама ще дари за благотворителност паричната награда от 1,4 млн. долара, която съпровожда Нобеловата награда за мир, съобщи Асошиейтед прес. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс уточни, че вероятно повече от една благотворителни организации ще се възползват от дарението. Президентът още не е решил на кои организации ще дари сумата.