Министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков ще връчат грамоти на последните наборни военнослужещи от Софийския гарнизон. Тържественият ритуал за зачисляване в резерва на последната смяна срочнослужещи ще започне в 11 ч. пред Паметника на незнайния воин.

Последните наборни войници са 2 413 души, обяви вчера в ефира на Дарик министър Веселин Близнаков. След седмица – в началото на декември, България ще има 100 процента професионална армия.

На церемонията в София ще присъстват още заместник-министрите на отбраната, командващият Сухопътни войски генерал-лейтенант Иван Добрев и висши военни. Поканени са народните представители от парламентарната комисия по отбрана, бивши министри на отбраната, председателите на военно-патриотичните съюзи, областният управител на град София и кмета на столицата.

Тържествени ритуали за изпращането на последните наборни войници ще има от 11 ч. и в гарнизоните Пловдив, Плевен, Сливен и Банско. В Пловдив церемонията ще бъде в района на поделение 32 990. В останалите три града ритуалите ще се проведат на централните градски площади.